Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat het door gehoorschade, bijvoorbeeld door harde muziek of langdurige blootstelling aan lawaai. Ook kan het een gevolg zijn van een ongeval of problemen in het binnenoor. Tinnitus is een symptoom dat voor veel ongemak kan zorgen. Patiënten kunnen last krijgen van vermoeidheid, angst en zelfs depressie. Daarom is het belangrijk om de juiste hulp en aandacht te krijgen.
Stichting Hoormij biedt uitleg en advies op hun website over tinnitus en hoe je ermee om kunt gaan. Vaak is een combinatie van behandelingen nodig om de klachten te verminderen. Medicatie kan soms helpen, maar ook een therapie waarbij u leert om met het geluid om te gaan, kan effectief zijn. Sommige patiënten vinden steun in een boek of tekst over tinnitus, om zo meer controle te krijgen en te leren omgaan met de achtergrondgeluiden in hun hoofd. Onderzoek en studies laten zien dat samenwerking tussen patiënt en zorgverlener belangrijk is. Door goede afspraken te maken en samen te werken, kan de basis voor een beter leven worden gelegd.
Bij een bezoek aan de dokter wordt vaak eerst uw bloeddruk gemeten en krijgt u uitleg over de oorzaken van tinnitus. De dokter kan ook advies geven over preventie, zoals het gebruik van oordoppen bij harde muziek. Zo voorkomt u gehoorschade. Het kan tijd kosten om met tinnitus om te leren gaan, maar er is hulp beschikbaar om u te ondersteunen.