Gehoor kind

Maakt u zich zorgen over het gehoor van uw kind? Heeft het vaak last van verkoudheid of middenoorontsteking? Hoort uw kind niet goed ondanks de buisjes?  

Onze audiologen onderzoeken het probleem. Met uitgebreide testen en onderzoeken kunnen zij de oorzaak vaststellen. Uiteraard adviseren zij ook over mogelijke oplossingen en behandelingen.

Onderzoek

Onze audiologen onderzoeken het gehoor van uw kind zorgvuldig. Het gehooronderzoek geeft antwoord op de volgende vragen:

  • is er een gehoorverlies en hoe groot is het?
  • wat is de oorzaak van het gehoorprobleem?
  • welke gevolgen heeft het gehoorprobleem?

Adviezen kunnen gaan over een hoortoestel, andere hoorapparatuur of hoorhulpmiddelen. Adviezen over begeleiding of behandeling worden gegeven als het een complex probleem is.

Gaat uw kind naar de opvang of naar school? Dan leren wij de begeleiding of de docent hoe ze moeten omgaan met de slechthorendheid van uw zoon of dochter.

Na het onderzoek adviseert ons interdisciplinair team van behandelaren welke hulp of behandeling het meest geschikt is voor uw kind. Het team bestaat uit een audiologie-assistent, een audioloog, een maatschappelijk werker, een psycholoog en een logopedist.

Voor deze onderzoeken heeft u een verwijzing van de huisarts of uw specialist nodig.

Het is goed om uw kind te vertellen wat jullie gaan doen. Vertel bijvoorbeeld dat het met iemand spelletjes gaat doen met geluidjes en woordjes om te kijken of het goed kan horen. Vertel dat het eventueel een hoofdtelefoon krijgt bij de gehoortest en dat de onderzoeker in de oortjes zal kijken.

Natuurlijk mag u bij het onderzoek zijn.

En bent u bang dat uw kind niet zal meewerken? Geen zorgen. Wij zien elke dag jonge kinderen, die niet altijd meewerken. Dat weten we en daar houden we rekening mee.

Advies en behandeling

De audioloog vertelt u na het onderzoek meer over het gehoor van uw kind. Is er sprake van een gehoorverlies? Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Wat zijn de gevolgen? Kan uw kind met de hoorapparatuur voldoende horen?

De audioloog bekijkt samen met u of hoorapparatuur nodig is. Als uw kind al hoorapparatuur heeft, wordt zo nodig een aanpassing door ons Audiologisch Centrum of de audicien gedaan. Soms is behandeling bij een KNO-arts noodzakelijk.

Bij sommige kinderen adviseren wij verder spraak- en taalonderzoek of begeleiding van een logopedist bij u in de buurt.

Als de peuteropvang of school vragen heeft over het gehoor geven wij docenten en begeleiders informatie en gerichte adviezen.

Ons team Vroegbehandeling Individueel begeleidt jonge slechthorende en dove kinderen. Meer informatie hierover leest u hier.

Misschien is Vroegbehandeling Groep wel de juiste behandeling voor uw kind. Meer informatie hierover leest u hier.

Daarnaast kijken wij ook of uw kind in aanmerking komt voor extra hulp vanuit een school voor communicatief en/of auditief beperkte leerlingen, zoals Mgr. Hanssen of De Taalbrug.

Kosten en vergoeding

De zorgverzekeraar vergoedt zowel het onderzoek als de behandeling vanuit het basispakket. Voor uw kind (tot 18 jaar) betaalt u geen eigen risico.

Klik hier voor meer informatie over kosten en vergoedingen.

Video