Koen vertelt: “Van kinds af aan heb ik altijd muziek om mij heen gehad. Ik ben een amateurmuzikant, drum al lange tijd, maar ben me altijd zeer bewust geweest van de risico’s van geluid. Ik was heel zuinig op mijn gehoor. Al vroeg startte ik met het dragen van gehoorbescherming, maar helaas heb ik deze in de loop der jaren niet vervangen of laten controleren. Vlak voor een optreden in 2008 klonk er een luide piep door de boxen, zo’n geluid waarbij iedereen even naar zijn oren grijpt. Vanaf toen begon ik een piep in mijn oren te horen. Mijn grootste angst werd waarheid: ik had tinnitus.”
“Al een tijd was ik aan het kwakkelen met mijn gezondheid. Ik zat niet goed in mijn vel en dat leidde in 2004 tot een burn out”, vertelt Koen. “Ik krabbelde weer overeind maar tijdens het bewuste optreden in 2008 liep de spreekwoordelijke emmer met stress toch over. Stress is de trigger geweest die mij tinnitus liet waarnemen. Ik maakte me zorgen, ik wilde geen gehoorschade. Ik ging goede gehoorbescherming dragen, te veel gehoorbescherming zelfs. Maar de piep bleef. Ik had geluk; mijn gehoor bleek nog goed te werken, de enige schade die ik had was de piep. Maar mijn angst voor gehoorschade werd groter en groter. Angst is een veelvoorkomende reactie bij tinnitus. Maar door deze angst ga je situaties met harde geluiden uit de weg. Ik werd banger en banger en daardoor ook steeds gevoeliger voor geluiden. Piepende remmen van een trein waren voor mij ondraaglijk. Een negatieve angstspiraal waar moeilijk uit te komen was.”
“Via mijn huisarts kwam ik bij Adelante in Hoensbroek terecht”, aldus Koen. “Ik stond open voor behandeling omdat ik simpelweg blij was geholpen te worden. Ik kon er dan ook echt voor gaan en dat is bij de aanpak van tinnitus heel belangrijk. De methode van Adelante, waarbij audiologische en psychologische aspecten gecombineerd worden, werkte voor mij heel goed. De belangrijkste boodschap die ik in de weken van het behandeltraject geleerd heb is dat ik mijn eigen grenzen moet leren stellen. Door steeds over die grenzen heen te gaan kreeg ik stress en stress verergerden mijn tinnitusklachten. Ik leerde ontspanningsoefeningen, leerde weer plezier krijgen in sporten en vond het fijn om te leren over mijn aandoening. Dit begrip heeft er ook voor gezorgd dat ik beter met mijn aandoening om kon gaan. Ik wist dat lawaaischade de oorzaak was, maar leerde over hoe zo’n angstcyclus werkt. Als je geluiden blijft ontwijken, dan wordt je focus juist groter. Exposure, het aangaan van je angsten, dát werkt. Het heeft voor mij jaren geduurd voordat ik dit echt kon hoor, maar Adelante zette me absoluut op het goede spoor. Ik keek echt uit naar mijn wekelijkse afspraak bij Adelante en heb er heel veel aan gehad. Het tinnitusteam was heel aardig. De multidisciplinaire aanpak vond ik heel prettig, je wordt echt door een team aangepakt. Voor mij werkt een 1 op 1 behandeling niet. Ik vond het ook fijn dat mijn gezin bij de behandeling betrokken werd, dat zij ook een idee kregen wat er allemaal aan de hand was. Dit zorgt voor steun thuis die je echt nodig hebt. Door het programma van Adelante ben ik rustiger geworden en daar pluk ik tot op de dag van vandaag de vruchten van.”
Koen vervolgt: “Begin maart 2018 kreeg ik een middenoorinfectie, op zich niets bijzonders. Alleen heeft dit bij mij geleid tot eenzijdige doofheid. Botte pech, volgens de KNO-arts. Rechts hoor ik niets meer, links gelukkig nog voldoende. Het stond volledig los van het gebeurde in 2008. Pas maanden na de oorontsteking trok ik aan de bel. Ik probeerde om te gaan met het gehoorverlies maar het kostte me enorm veel energie. Na een maand of vier was voor mij de bodem in zicht, ik herkende weer burn out verschijnselen en trok aan de rem. Er waren twee oplossingen voor mij. Ik koos voor een medisch gehoorapparaatje, ‘Baha’ genaamd, dat met een schroef op mijn schedel gedraaid wordt. Twee weken geleden (november 2018, red.) heb ik de schroef laten plaatsen, over nog twee weken mag ik het apparaatje erop draaien.” Botverankerde hoortoestellen maken gebruik van het natuurlijke vermogen van het lichaam om geluid te geleiden via bot en zijn daarom een goede oplossing voor mensen met eenzijdige binnenoordoofheid zoals Koen, of mensen met grote geleidingsverliezen die met een regulier hoortoestel niet goed genoeg geholpen kunnen worden. Een botverankerd hoortoestel bestaat uit een implantaat en koppelstuk en een geluidsprocessor. Het implantaat groeit vast in het schedelbot achter het oor, het koppelstuk wordt omgeven door de huid en de geluidsprocessor wordt op dit koppelstuk bevestigd. Koen: “ Ik vind het een heel fascinerende oplossing waar ik natuurlijk ook weer alles over wilde weten.”
Hij vervolgt: “Bijzonder aan het verhaal is dat ik, nu ik echt fikse gehoorschade heb, de piep niet meer hoor. Omdat mijn gehoorverlies breedbandig is, hoor ik alleen nog maar ruis. Vanwege mijn aandoening hoor ik mijzelf nu steeds half praten en ik hoor een doffer geluid om mijn hoofd heen. Alle geluiden die ik rechts zou moeten horen worden in de toekomst door de Baha opgevangen. Ik kijk er erg naar uit want communiceren is voor mij nu heel erg vermoeiend. Ik ben de hele dag enorm geconcentreerd met horen en spreken bezig en dat is afmattend. Regelmatig moet ik power naps doen om er weer even tegen te kunnen. Het voelt nu alsof ik rechts een kussen tegen mijn oor gedrukt heb, al het geluid bereikt mij links via een omweg. Dit is niet alleen vreselijk onhandig en ontzettend vermoeiend maar zelfs gevaarlijk, in het verkeer en dergelijke. Maar dit gaat verbeteren en daar kijk ik naar uit.”
“Hoe ik ondanks alle ellende het beste uit mezelf weet te halen? Ik denk dat dat te maken heeft met een stukje positivisme en mijn onderliggende nieuwsgierigheid. Ik durf iets aan te gaan terwijl ik niet weet waar het toe leidt. Ik ben al goed op weg. Ik hoop dat de Baha mij in de nabije toekomst vrijer laat voelen waardoor ik meer vertrouwen krijg. Nog steeds helpt de tinnitusaanpak van Adelante mij. Ik heb leren kiezen voor mezelf, ik heb geleerd mezelf grenzen op te leggen en positief te blijven. Ik heb zelfs nog een leiderschapscursus gevolgd, getriggerd door het traject bij Adelante. Al met al heeft iets heel vervelends, tinnitus én gehoorverlies, mij uiteindelijk iets goeds gebracht, namelijk minder stress en beter voor mezelf kunnen kiezen.”