06b50ad692c5adfd040cae5088d699498622371d

“Dex kan zich steeds beter uiten”

Dex Oberndorff

Hoewel Dex informatie altijd snel oppikt, lukt het hem niet goed om zich te uiten. Het is natuurlijk ingewikkeld als je alles goed begrijpt maar vervolgens niet goed kunt aangeven wat je wilt of voelt. Dex raakte door die disbalans steeds gefrustreerder en werd soms zelfs agressief. Bij Adelante krijgt hij nu logopedie, gebaren en andere praktische handvatten om zichzelf beter te leren uiten. “Het gaat nu, negen maanden later, verrassend veel beter met Dex”, vertelt moeder Moniek Oberndorff.

Vroegbehandeling Groep bij Adelante slaat aan
Dex (3) is een heerlijk jochie dat in de huiskamer lekker aan het spelen is met een brandweerauto en een helikopter. Als je hem iets vraagt begrijpt hij prima wat je zegt en praten lukt ook best redelijk. Vooral dat laatste is verrassend, omdat hij ruim een half jaar terug nog vrijwel niks zei. “Toen hij twee was bonkte hij soms van frustratie met zijn hoofd tegen de muur”, vertelt moeder Moniek. “Dex was niet in staat om zich te uiten en kon niet uitleggen wat hij voelde of bedoelde. Doordat zijn broertje en wij hem herhaaldelijk niet begrepen werd hij af en toe kwaad en heel soms zelfs agressief. Op advies van een bevriende logopediste hebben we uiteindelijk laten onderzoeken of Dex zich wel helemaal goed ontwikkelt. Mijn man Frits was daar in eerste instantie geen voorstander van, want hij wilde liever niet dat zijn kind een etiket krijgt. Ik had echter een niet-pluisgevoel en we zijn in goed overleg tóch voor dat onderzoek gegaan. Uiteindelijk zijn we allebei heel blij dat we het zo hebben aangepakt.”
Een uitgebreid onderzoek van Dex bracht aan het licht dat hij op tweejarige leeftijd qua ‘begrip’ duidelijk voorlag op leeftijdsgenoten. Wat betreft praten bleek er echter sprake van een ontwikkelingsachterstand. Juist door die disbalans ontstond begrijpelijkerwijs de nodige frustratie, want Dex begreep alles heel goed maar kon maar niet duidelijk maken wat hij zelf wilde of voelde. “Hij was langzamerhand een beetje een timide jongetje geworden en de lol was ver te zoeken”, vertelt Moniek. “Ook het gezin had het er moeilijk mee en de buitenwacht reageerde helaas lang niet altijd begripvol.”

Smiley
Op basis van de nieuwe inzichten over zijn spraaktaalachterstand kreeg Dex specifieke ondersteuning en hulp. Hij heeft bij de ‘Vroegbehandeling Groep’ van Adelante in Geleen groepsbehandeling en is daar nog steeds drie morgens per week te vinden. Moniek is erg enthousiast over de aanpak. “Hij krijgt er logopedie en zeer gerichte aandacht, die mogelijk is omdat er één tot twee leidsters voor groepjes van acht kinderen zijn. Dex heeft heel snel heel veel geleerd en is nu een gelukkiger kind, simpelweg omdat hij zich nu een stuk beter kan uiten. Hij leert niet alleen beter spreken maar kan nu ook met gebaren laten zien wat hij bedoelt. Thuis gebruiken Frits en ik diverse technieken die de professionals van Adelante ons hebben aangereikt. We hebben bijvoorbeeld in de keuken een balk opgehangen met allerlei smileys. Zodra Dex soms even zijn emoties niet goed kan uiten kan hij dan met de juiste smiley zijn stemming aangeven. Hij wijst dan bijvoorbeeld op een rode, heel boze smiley, op een slaperige of juist op een super enthousiaste. Dat werkt uitstekend, want wij begrijpen dan wat hij bedoelt en hij raakt niet meer gefrustreerd omdat hij zich gehoord voelt. Na negen maanden Adelante is er ontzettend veel gebeurd met Dex en met ons. De wanhoop die ons toen hij 1,5 was begon te overmannen, is nu helemaal weg. We zijn erg dankbaar voor alle professionele hulp en ondersteuning. De handvatten die we aangereikt krijgen werken in de praktijk goed en Dex kan nu gewoon een gezellige kleuter zijn die er elke dag beter in slaagt om te laten zien wat hem bezighoudt.”