Noud vroegbehandelingsgroep Adelante

“Als Noud maar happy is”

Ouders Noud Veldman

Niets is Andy en Marloes teveel als het om hun zoontje Noud gaat. Al snel na zijn geboorte, nu 4,5 jaar geleden, bleek Noud een verminderd gehoor te hebben. Vanaf dat moment kwam Adelante A&C in beeld. En nog steeds bezoeken Noud en zijn ouders ieder half jaar Adelante voor gehoortesten én voor de gebarencursus. Ondertussen zit Noud sinds januari dit jaar op school bij de buren van Adelante in Hoensbroek, de Mgr. Hanssenschool. “Het gaat goed met hem”, zeggen de ouders. “Het maakt ons niet uit op welke school hij zit, als hij maar happy is.”

Door een chromosoomafwijking had Noud niet alleen een verminderd gehoor, maar ook andere ontwikkelingsachterstanden. Na gewone peuteropvang en individuele behandeling thuis vanuit Adelante kwam Noud terecht bij de vroegbehandelingsgroep van Adelante in Geleen. “Dat was drie dagen per week”, vertelt Marloes, “en één keer per week bleef hij naar de peutergroep bij ons in Amstenrade gaan. Hij ging permanent een gehoorapparaatje dragen en dankzij de vroegbehandeling maakte hij op het gebied van gehoor, spraak, motoriek en emotie kleine stapjes vooruit.” Andy: “We zijn superfijn begeleid bij Adelante en nog steeds. Noud was dol op zijn behandelaren en ging iedere dag met een lach op zijn gezicht naar Geleen. Door de gebarencursus die we alle drie volgen, leren we elkaar ook steeds beter begrijpen op momenten dat iets niet goed wordt verstaan. Noud is daardoor minder vaak gefrustreerd en is communicatief vaardiger geworden.”

Toekomst

Op school zit Noud nu in een klas met andere kinderen met gehoorproblemen. Zijn (non-verbale) IQ is gemiddeld. Er is een grote kans dat hij over een aantal jaar naar het regulier onderwijs kan. Voor dat zover is, gaat Noud op dit moment als blij jongetje door het leven. “Hij speelt graag buiten, we brengen hem op zaterdagochtend naar de kleutergym, hij zwemt regelmatig en thuis zingt hij heel vaak”, vertellen zijn ouders lachend. “En hij is gek op zijn zusje van bijna anderhalf. Ze vinden elkaar geweldig, trekken erg naar elkaar toe en doen elkaar na. Lize kent ook al een paar gebaren. Nogmaals, als Noud maar happy is!”

Klik hier voor meer informatie over de vroegbehandeling.